Hemen herkesin bildiği bir gerçek şu ki bu ülke insanιnιn evlâtlarιnι resmi ideolojinin „sunak“larιna kurban olarak vermemek için dişinden tιrnağιndan arttιrdιklarι ile var ettiği İmam-Hatip Okullarιnιn orta kιsmιna bir „cansuyu“ mesabesinde kabul edilebilecek olan zorunlu eğitimin 12 yιla çιkarιlmasι ile ilgili hükümet tarafιndan getirilmiş olan yeni düzenleme yerli kovboylarιmιzι hemen harekete geçirdi. Kovboylardan gazetelerde köşeleri olanlar köşeli laflarla saldιrιya geçerken ekranlarda kendilerine yer bulabilenler Allahιn kendilerine ihsan ettiği ağιzlarι ile „ιslιk“ çalmaya başlιyorlar, aralarιndan vekil olma hakkιnι kazanmιş olanlar ise komisyon basιyor, yol kesiyor ve tehditler savuruyorlar. Daha geçtiğimiz günlerde mecliste milletimizin yasa yapsιnlar diye seçip gönderdiği koca koca adamlar hiç utanmadan sokak kavgasιnι andιran görüntüler verdiler. Bu ülkede eğitimin 12 yιla çιkartιlmasιna kim karşι çιkιyor diye sorgulayacak olsak bunlar sayιsal olarak bir değer ifade edecek kadar bile değildir. Ancak kendilerini yerli kovboyluğa adamιş olanlar zaten sürenin 12 yιla çιkarιlmasιna karşι değiller. Onlar sadece bunun günümüz değerlerinin de icbar ettiği „kademeli ve kesintili“ olmasιna karşι çιkιyorlar. Aslιnda onlar buna da razι olurlar. Meselâ hükümet dese ki evet bunu kademeli yapacağιz ama İmam- Hatip Okullarιnι kimsenin tercih etmesine izin vermiyeceğiz, mevcutlarι da tamamen kapatacağιz. Siz o zaman bakιn bizim yerli kovboylarιmιz nasιl meclis genel kurulunda sabahlara kadar çalιşιyorlar. Evet hiç eğip bükmeye gerek yok; bizim yerli yersizlerimizin tek derdi bu okullar dolayιsιyla da „İslâm“ dιr. Avrupa`da uç veren İslâm korkusuna meşhur tabirle „İslâmafobi“ diyoruz ya bu korku da olsa olsa „menfaatfobi“ dir. Tabi olaya CHP zihniyeti açιsιndan baktιğιmιzda burada esaslι bir tutarlιlιk olduğu hakkιnι da teslim etmek zorundayιz. Zira bu zihniyetteki „İslâm düşmanlιğι“ çok partili hayat ile başlamιş değildir. Bu adet Osmanlι saray bürokrasisi ile aristokrasisinin ve zamanιn ecnebi okullarιndan yetişmiş gönüllü köleliğe razι edilmiş bir avuç halkιna düşman „yerli kovboy“ tarafιndan icat edilmiş ve halen devam ettirilmektedir. Bu korkunun kaynağιna baktιğιmιzda iki şey öne çιkιyor:
Birincisi, kasten İslâm konusunda cahil bιrakιlmιş olan insanlarιn gerçek bir korku içerisinde olduklarιdιr. Diğeri ise zaten bu sanal korkuyu da yaymakta olan o „kovboycuklar çetesi“dir ki onlarιnki cehâletten değil tamamen menfaatten kaynaklanιr. Zira hakiki anlamda İslâmi eğitim ve öğretimden nasibini alan insanlar esaretin hiç bir şekline rιza göstermiyecekleri gibi „sürü“ gibi hareket de ettirilemezler.
Dedik ya İslâm düşmanlιğι konusunda CHP halkιmιz tarafιndan adeta „mim“ lenmiştir. Şimdi bu kadrolar zaman zaman çarşaf açιlιmι gibi „absürdik“ uygulamalara yelken açsalar da bu zorunlu eğitim konusunda estirdikleri terör le maskelerini bir kez daha indirmek zorunda kaldιlar. Bunlar arasιnda İslâmιn modernleşme ve ilerlemeye mani olduğu gibi sapkιn bir dogmaya bile inananlar olabilir. Nitekim bu inanç türü de CHP`nin ne yazιk ki „gen“ lerine kadar işlemiş durumdadιr. Bu partinin geçmişinde yaşananlara şöyle bir gözattιğιmιzda insanιn „buna da şükür“ diyesi geliyor.
Milli mücadelenin en ileri gelen paşalarιndan biri olan Kâzιm Karabekir paşanιn hatιratιndan bazι satιrlarι birlikte okuyalιm:
„Anladιm ki, onu yeni bir çevre yeni bir havaya çekmek istiyor. Fakat daha kesin kararιnι vermiş değil. 18 temmuz 1923`de bu çevreyle temasa geldim. Şöyle ki: Ankara istasyonundaki kalem-i mahsus binasιna gitmiştim. Anayasa değişikliği müzakeresinin ikinci günü imiş. Benim haberim yoktu. Ben gelkdiğim zaman müzakere bitmiş, kιsmen de dağιlmιşlardι. Mevcut üyelerden Tevfik Rüştü (Aras) Bey „Ben kanaatimi meclis kürsüsünden haykιrιrιm, kimseden korkmam!“dedi. Ben ne konuştuklarιnι bilmediğim için sordum:
-Nedir o kanaat?
Tevfik Rüştü Beyìn solunda ve benim hemen karşιmda oturan Mahmut Esat (Bozkurt) Bey sert bir cevap verdi: „İslâmlιğιn gelişmeye mani olacağι kanaati! İslâm kaldιkça yüzümüze kimsenin bakmayacağι kanaati´!“ Bunun üzerine ben şu mütalaada bulundum:
-…Bu meseleyi istediğiniz kadar tartιşabilirim. Fakat tartιşmaya tahammülü olmayan bir mesele varsa, o da „din değiştirme gayreti“dir. Bence İslâm kalιrsak mahvolmayιz, tersine yaşarιz; hem de yakιn tarihlerdeki misaller gibi, itibar görerek yaşarιz. icabιnda müttefikler bularak yaşarιz. Fakat din değiştirme oyunu ile birliğimizi ve selâmetimizi kιrarak bizi mahvedebilirler!…
Bu sefer Fethi (Okyar) Bey söze karιşarak gayet mütehakkim bir eda ile:
-Evet Karabekir, Türkler İslâmlιğι kabul ettiklerinden böyle geri kaldιlar ve İslâm kaldιkça da böyle kalmaya mahkumdurlar!
Gazi başkanlιk koltuğunda, Fethi Bey onun solunda idi, ben de hemen onun soluna oturmuştum. Sonra dedim ki:
-… Türk milleti ne dinsiz olur, ne de Hιristiyan olur. Hakikat budur. Bir milletin asιrlar boyu en mukaddes duygularιnι bir hamlede atabileceğinize inanmanιz, objektif bir görüş
değil, hülyanιzdιr! Böyle bir harekete cüret, memlekette ”kanlι bir istibdat”la başlar ve istiklâl harbinin samimi birliğini de birbirine katar. Nerede ve nasιl duracağιnι kestiremesek bile “milli bir dram” olacağιndan asla şüphe edilemez!…
Mustafa Kemâl Paşa sözümü keserek : “Müzakere çok hararetlendi, burada kesiyorum!” dedi.
Daha dün komisyonlarda eşkiyalιk yaparak zorunlu eğitim yasasιnι engellemeye çalιşan CHP`nin yenileri, eskilerine bakιnca neredeyse rahmet okunacak durumdalar. Gerçi zaman ve şartlar değişti ama baksanιza yine de alenen biz bu halkιn inancιndan dolayι geri kaldιk diyemiyorlar. Yapabildikleri tek şey bir kaç boş “kovboy” gösterisinden ibaret.
Ne dersiniz, sizce de “buna da şükür“ dememiz gerekmez mi?
Baki Selam ve Saygιlarιmla.
Ömer Erdem
Mainz/Almanya
Ömer Bey;
Yorumunuzda “miletin arzusu olan bir yasa” diyorsunuz.
Hangi miletin arzusuymuş bu? Milyonlarca kişi bu yasanın çıkmasını istemiyor. Bakın gazetelere, televizyonlara, yazarlara, Ankara’da eylem yapan binlerce kişiye.
Bu yasanın çıkmasını isteyenler olduğu gibi çıkmamasını isteyen birçok kişi var.
Ayrıca eğitim tasarısının içerisinde KİK ve EPDK gibi madelerin ne işi var?
Ayrıca AKP bir yasa çıkarmak istiyor. Ama muhalefet de istemiyor.
Birçok kişi bu kanun teklifini eleştiriyor. Yani eleştiriler ve muhalefet olacak. Bu konular da tartışılarak yasa haline gelmeli.
Çünkü demokrasi budur.
Ali Bey’e katılıyorum bu konuda Ömer Bey. Niyetleri her ne olursa olsun, fikirleri, görüşleri, hareketleri ne olursa olsun toplumun beli bir kesiminin saygısını kazanmış, halk tarafından seçilmiş ve ifa etmesi için kendisine görev verilmiş bir miletvekili için “Eşkiya” tabiri kulanılması hoş olmamış. Bu kişiler TBM içinde yeralmaktadır. Kulandığınız tabir kişiye zarar vermesinin yanında aynı zamanda TBM’ne de zarar vermektedir.
Kişiler gelip geçicidir, baki olan kurumlardır. Kişileri istediğiniz kadar eleştirebilirsiniz ancak onlara hakaret edemezsiniz. Bunu sinirinize bağlı bir davranış olarak görüyorum. Siz böyle bir ayrıntıyı atlayacak bir kişi değilsiniz.
Sizden ricam yazınızda yeralan bu uygunsuz ifadeyi değiştirmeniz. Her yanlışlarını eleştirelim, her hatalarını yüzlerine vuralım ancak hakaret etmeyelim.
Ben bu şekilde düşünüyorum. Sizinde aynı görüşü paylaşmanızı dilerim.
Saygideger Ali Bey,
Ben de zaten koca koca adamlarin komisyon basmalarini ve kürsü isgal edip adam dövmeye kalktiklari icin bu ifadeleri kulandim. Kocaman bant tankini komisyon baskanina fütursuzca firlatmak ne demek? Kürsü isgal etmek demokrasi mi? Üstüste 12 sat konusmak ne demek? Orasi parlamento kim kavga ederse ben onu ayiplarim. Su anda sadece CHP ve BDP liler kavga ediyorlar. Eskiyalar da yol kesip, gasp yapiyorlardi. CHP li vekiler de miletin arzusu olan bir yasanin cikmamasi icin komisyon basip, racon kesiyorlar. Bu kisilerin kravat takiyor olmalari bu fili ortadan kaldirmaz. Belki sadece kravatlisindan olmus olurlar. Daha durun kim bilir genel kurul sürecinde ne kadar daha nezih! muhalefete tanik olacagiz.
Baki Selamlar
Sayın Erdem;
Yazınıza katılıp katılmamak ayrı bir konu ama yazınızın sonunda yer alan “eşkiyalık” kelimesi olmamış. Daha doğrusu ‘ayıp’ olmuş. Beğensek de beğenmesek de onlar miletvekileri. Eleştirebilirsiniz yapılanları ama onlara, hangi partiden olduğu farketmeksizin, bu şekilde hakaret etmek olmaz bence. AKP’nin çıkarmak istediği ama çok tepki alan o tasarıyı beğenmediği için başka partiler engelemeye çalışabilirler. Bu demokrasi içerisindedir ama asıl eleştirmeniz gereken koca koca adamların kavga etmeleridir, ki tüm partilerden miletvekileri kavga ediyorlar.