Familya : Caprifoliaceae
Latince : Viburnum plicatum (V. tomentosum)
Türkçe : TÜYLÜ KARTOPU

Sponsor Bağlantılar

Tüylü Kartopu Doğal Yayılış ve Rakım
Japonya’nın orta ve güney kesimlerindeki dağlık bölgelerde 1800 m. rakıma kadar diğer çalı ve ağaç türleri ile karışık olarak ve Çin’de doğal olarak yetişir. Avrupa, Amerika ve ülkemizde park ve bahçelerde yetiştirilmektedir.

Tüylü Kartopu Toprak ve Besin İsteği
Birçok toprak türüne uyumlu olmakla birlikte kuru ve fakir topraklarda yetişme yeteneği fazla değildir. Humuslu ve asidik topraklar ile derin, zengin ve verimli topraklarda İyi gelişir.

Tüylü Kartopu Donlara Duyarlılık
Donlara dayanıklıdır. -25 °C sıcaklıklara kadar dayanır.

Tüylü Kartopu Sıcaklık ve Nem İsteği
Ilıman ve nemli iklimlerden hoşlanır. Soğuk iklim şartlarına dayanıklıdır.

Tüylü Kartopu Tohum Özellikleri
Meyve içinde tek tohum bulunur.

Tüylü Kartopu Tepe Şekli
Geniş, yuvarlak bir tepe yapar. Tepe çapı 3 m.dir.

Tüylü Kartopu Makaslama ve Budama
Makaslamaya yatkındır. Genç yaşlarda budanarak form verilir. İferİ yaşlarda yapılan sık budamalar yatık bir şekil kazanmasına neden olur.

Tüylü Kartopu Büyüme ve Boylanma
Hızlı büyür. Maksimum 3 m. boy yapar.

Tüylü Kartopu Kök Yapısı
Yüzeysel kökler geliştirir. Bu sebeple çapalamaya, kuraklığa ve su baskınlarına karşı çok hassastır.

Tüylü Kartopu Işık İsteği
Işık-yarıgölge bitkisidir.

Tüylü Kartopu Meyve ve Çiçek
Önceleri kırmızı olan yuvarlak meyveler daha sonra siyah bir renk alır ve sonbaharda olgunlaşır. Mayıs-Haziran ayında açan beyaz renkli çiçekleri 8-10 cm. çapında, top görünüşünde ve dal boyunca sıralanmış şemsiyemsi kurullar şeklindedir. Dış taraftaki çiçekler sterildir.

Tüylü Kartopu Yaprak ve Sürgün
Yaz yeşili yaprakları 4-10 cm. uzun, lopsuz, tüysü damarlı, geniş, oval, eliptik, kenar­ları kertik dişli, tabanı yuvarlakça veya kama şeklinde, üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü yıldız tüylüdür. Sonbahar renklenmesi esmer kırmızı, koyu şarap kırmızısı veya menekşe tonlarındadır.

Tüylü Kartopu Üretim Şekli
Tohum ve çelikle üretilir. Tohumların çimlenmesi yavaştır. Bu nedenle tam olarak olgunlaşmadan toplanmalı ve hemen soğuk camekanlardaki kasalar içine ekim yapıl­malıdır. Sonbaharda olgunlaşan tohumlar ise üç aylık soğuk katlamanın ardından ilk­baharda ekilir. Erken yazda yumuşak odun çelikleri ile, yaz sonu yan olgun çelikler ve sonbaharda sert çelik ve kök çeliği ile üretilir.

Tüylü Kartopu Diğer Özellikler
Kent iklimine ve endüstriyel yörelere uyumludur, özellikle çiçekli iken güzel göründüğünden park ve bahçelerde soliter, grup halinde veya kap içinde kullanılır.

Tüylü Kartopu