Lady Jane Grey İngiliz kraliyet ailesinin bir üyesi olup 9 gün boyunca kraliçelik yapmıştır. Jane Grey doğduğu zaman tahtta dayısı Henry Tudor bulunmaktaydı. Jane Grey doğduğu zaman babası erkek olmadığı için çok mutsuzdu ama daha sonrada aklına gelen fikir onu mutlu etmişti. Niyeti şuydu: Jane Grey’i onunla aynı zamanda doğan dayısının oğlu yani veliaht ile evlendirmekti. Jane Grey büyüyene , 10-12 yaşlarına kadar, annesinden aşırı derecede şiddet görmüştür aslında kraliçe olana kadar devam ediyor dayak. Lady Jane veliaht ile evlendirilmeye çalışılırken, veliaht ingiltere kralı iken ağır hastalanıyor. Haliyle babasının planı alt üst oluyor. Fakat kralın yardımcısı Northumberland dükü, Jane Grey’in babası Henry Grey’e bir plandan bahseder. Plan söyledir;
Henry Tudor’un veraset sistemine göre oğlu Edvard babasının ölümünden sonra tahtta geçecek. Edvard ölürse ve varisi olmazsa tahtta kızı Mary Tudor geçecek. Eğer Mary de varis bırakmadan ölürse Elizabeth o da aynı şekilde ölürse Henry Tudor’un kız kardeşinin kızı yani Lady Jane Grey’in annesi tahtta geçecekti. Bu yazıyı okuyanlar Jane Grey’in annesinin tahtta geçme olasılığının imkansız olacağını düşünecekler. Bu konuda çok haklılar çünkü Northumberland dükünün planına göre tahtta Jane Grey çıkacaktı. Kraliçe yapma planı söyleydi: kral çok hastaydı, kral öldüğü zaman bu haber gizlenecek hemen Mary ve Elizabeth tutuklanacak taht hakkı Jane Grey’in annesine geçecek o da tahttı kızına devredecek.
Şimdi şunu soracaksınız Northumberland dükünün kazancı ne olacak iki madde ile size söyleyeyim;
1. Mary Tudor dindar bir katolik ve tahtta çıktığı zaman İngiltere’ye tekrar katoliklik hakim olacak ve Northumberland dahil çoğu kişi idam edilecek. Bunların arasında Jane Grey’in ailesi de var. Bu işin dini boyutudur.
2. Northumberland’ın bir şartı vardır şartı Jane Grey’i oğluyla evlendirmek ve dolaylı olarak ülkeyi yönetmek. Bu da işin siyasi boyutudur.
Jane Grey Northumberland’ın oğluyla evlenir. Edvard öldükten sonra tahtta geçer fakat yolunda gitmeyen bir şey olur ve Mary kaçar. Bu arada Jane Grey tahtta geçmeyi hiç istememektedir. Hatta taçını takarken bile bu taç Lady Mary’e aittir demiştir. Ama zorla tahtta çıkarılır. Kaçan Mary halkıda beraberinde toplayarak Londra’ya yürür. Bunu duyan hükümet üyeleri kaçmaya başlarlar. Tabi hepsi aynı anda değil gün geçtikçe azalıyor. Tahtta geçtiği günlerde yemek yediği zama masası çok kalabalık olan Jane Grey’in 9. günde masasında sadece 4-5 kişi vardı. Bunlarda ona çok iyi davranan dadısı ve kulenin şövelyesi ve ailesidir.
Mary tahtta çıkar ve insanları affetmeye başlar Northumberland hariç çoğu kişiyi affetmeye kararlıdır ve bunu kısmen başarır. Jane Grey’in ailesini affeder lakin Jane Grey ve kocası affedilecektir fakat hemen değil bir müddet sonra. Çok yakışıklı bir prens Mary ile evlenmek ister fakat prensin diplomatlarının bir isteği vardır. Diplomatlar Mary’nin çok affetici olduğunu ve gücünü göstermesi gerektiğini söyler ve Jane Grey’in idamını ister. Mary bunu reddeder. Fakat Jane Grey’in babası ve onun arkadaşları Mary’e karşı isyan ederler ve tahtta tekrar Lady Jane Grey’i çıkarmak isterler. Ama başarısız olurlar. Ayrıca isyanın Jane Grey ile hiçbir alakası yoktur.
Mary prense aşık olur. Aşkı uğruna ve çıkan isyan nedeniyle Lady Jane Grey’i 12 Şubat 1554 tarihinde Londra Kulesinde idam ettirir.
YAZAN: SAMET YİĞİT