Merhaba. Seni eleştirmeye, hatalarını su yüzüne çıkarmaya devam edelim. Eleştiri kelimesi seni biraz itebilir. Ama çekinme, seni eleştirirken düzgün bir üslup kullanacağım. Ve toplumumuzda sıkça rastladığımız ‘Eleştiri yapar, çözüm üretmez.’ tipi insanlar gibi eleştirip kaçmayacağım. Sorunlarına, çözümlerimle yanıt vereceğim. Hazır mısın?
Yine bir örnekle başlayalım. ’Matematik testi çözüyorsun. X’ler Y’ler oradan oraya değer alıp veriyor. Bir yerden sonra sıkılıyorsun ve bırakıyorsun. Kitabı kapatıp salona geçiyorsun. Televizyon izliyorsun veya bilgisayar başına geçip oyun oynuyorsun.’. Bu örnek çok sık yapılan hataları belki de farkında olmadan yapılan hataları içinde barındırıyor. Gel hadi birlikte hataları ve çözümleri bulalım.
1) Sıkılıp bırakman.
Büyük ihtimalle bana kızacaksın ‘Sende olsan, sende sıkılırsın hiç laf etme.’ Diyeceksin. Ama hemen ön yargılı davranma, bir dinle bakalım ben sana ne diyorum. Evet haklısın, bu matematik soruları çok karmaşık ve yeri geldiğinde çok sıkıcı oluyor. Can sıkıcı pek çok yanı olabiliyor. Bende aynı dertten yakınıyordum. Sana tavsiyem sıkıldığın an müzikten yardım al. Müzik senin hata yapmana sebebiyet vermez, sıkıntını giderir ve sana zevkli bir çalışma temposu katar.
NOT : Bu tavsiyem yalnızca sayısal dersler için. Sakın gidip edebiyat testi çözerken müzik dinlemeye kalkma. Deyim yerindeyse kaş yaparken göz çıkarmış olursun. Dikkat et.
2) Kitabı kapatır kapatmaz, televizyon vb. elektronik şeylerle ilgilenmen.
‘Yazar, yeter ama sende fazla oluyorsun! Zaten canım sıkıldığı için kitabı kapattım.’ Diyorsun. Evet haklısın ama 30 soru çözdün 17 doğrun var diyelim. O doğruları çözerken kullandığın bilgiler beyninde tazelenme aşamasından geçerken, sen kalkıp televizyon izliyorsun. Daha tazelenme ve yenilenme bitmeden beynini o sanal ıvır zıvırlar ile dolduruyorsun. Yani 17 doğruluk bilgini, sanal ıvır zıvırlar ile tazelenmeden çürütüyorsun. Senden ricam kitabı kapattıktan sonra ilk 25-30 dk televizyon izleme, oyun oynama, bırak bilgiler tazelensin. Dürüst olmalıyım ki şimdiye kadar sana verdiğim en sıkıcı tavsiye buydu. Ancak bu tavsiyeme kulak asmazsan o 30 soruyu boşuna çözmüş olursun.
Bu örnekte canını sıktım ve senden biraz fazla hoşgörü bekledim, fakındayım. Bir sonraki örneklerde daha basit çözümler sunmaya çalışacağım. Bir sonraki yazıya kadar umarım her şey yolunda gider.
Kendine iyi bak. Hoşça kal.
Öğrencilikte Sıkça Yapılan Hatalar ve Çözümleri
Öğrencilikte Yapılan Hatalar – 2
gayet güzel tebrikler