* Küre dağları üzerinde, Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde bulunmaktadır. Cide ilçe merkezinin güneyindeki Derebucağı Köyü’nün sınırları içinde ve Toprakini Kayası’nın kuzey yamacındadır.
* Ilgarini mağarası prehistorik açıdan önem taşıyan 858 metre uzunluğu ile dünyanın 4. büyük mağarasıdır.
* Denizden 1250 metre yüksekliktedir.
* Mağaranın derinliği 250 metredir.
* Mağa içindeki sarkıt ve dikitler 1 milyon yıllıktır.
* Ilgarini Mağarası 160-220 milyon yıllık zaman içerisinde oluşmuştur.
* Mağarayı yılda yaklaşık 2 bin turist ziyaret ediyor.
Mağaraya, Derebucağı Köyü’nden yaya ya da katırlarla ulaşılmaktadır. Yolculuk ormanda yapılacağından bir rehber bulundurmak gerekmektedir.
Mağaranın girişi doğal kemerlidir. Mağaranın içerisinde kalıntı ve buluntulardan mağaranın hem yerleşim alanı, hemde dini mekan olarak kullanıldığını, yapı tekniği, malzeme özelliği ve yapı şekilleriyle genç Roma ve erken Bizans devrine ait olduğu söylenebilir. Mağara içine girildiğinde hemen giriş bölümündeki yapı kalıntılarından bu kısmın iskan yeri olarak kullanıldığı mağaranın girişten itibaren iki kola ayrıldığı görülmekte bir bölünde sarkıt ve dikitler bulunmaktadır. Diğer bölümde ise eğilimi %30 bir yoldan zigzag çizilerek kenarları kuru taş duvarlarla üçgen şeklinde örülmüş istinad duvarları ile çevrili 1 metre genişliğindeki 33 kavisten oluşan yolla yaklaşık 100 metre gidilerek ikinci bir düzlük alana inilmektedir. Bu düzlüğün sonunda istikametleri doğu-batı doğrultusunda uzanan kaya içinde iki katlı olarak oyulmuş ve içerleri sıvanmış, mağara zemininden sonra çatma dam şeklinde ardıç ağaçlarından yapılmış kat ile içindeki ardıç ağacından yapılmış lahitler bulunmaktadır.
Daha derinlerde duvar örülerek yapılmış bir patika ile inilen kilise ve mezarların bulunduğu bir salon vardır. Bu durum mağaranın dinsel bir mekan olarak görüldüğünü göstermektedir. Ancak lahitler açılarak dağıtılmış ve etrafta iskelet parçaları görülmektedir. Yine bu alanda mezarların önündeki düz alanda yonca planlı bir kilise şapeli bulunmaktadır. Doğu girişi yıkılmıştır. Duvarları 2,5 metre yüksekliğinde olup çamur harçla örülmüştür. Mağaranın normal olarak gidilebilen uzunluğu yaklaşık 250 metredir. Mağaranın bundan sonraki bölümü travertenli galeri biçiminde uzanmaktadır. Mağara bu özellikleriyle yoğun ziyaretçi akınına uğramaktadır. Ilgarini mağarasının geçmiş zamanlarda defineciler tarafından tahrip edildiği düşünülmektedir. Mağaranın çevresinde 60’a yakın mağara daha bulunmaktadır.
Belkız hanım siz mağaraya ulaşın bedava rehber paralı
Ilgarini mağarasının yolu derebucagından deyil pınarbaşı sümenlerköyünden gidilir pınarbaşı ilce sınırları içindedir .rehber tabiki önemlidir çünkü dünyada dört taneden biri
Cide Derebucağı koyünden rehber alarak gidebilirsiniz
sorum biraz sacma olabilir ama giris ucretli mi acaba ? ve magraya gitmek icin ne kadar yuruyus var acaba ?
editörüm bu mağara benim memleketim olan pınarbaşı ilçesi sümenler köyünde bulunmaktardır lütfen bunu düzeltin
çok güzel bende gitim. şurada bir kaç resim var. resim atmak isterdim ama nasıl atıldığını bilmiyom.
ay gerçektende
eski dönem de bu magrada 2000 ögrenci yeriştigini biliyormuydunuz bunu bilmediginizde dünyanın 4 büyük magrası oldugunuda bilemesiniz sorkun yaylasının tarihinide araştırın unutmayınki cok bildiginiz hiç 1 şey yok sizinsaygılarımla lütven araştırın boş yorum yapmayın
ÇOK GÜSEL BİR YER
Murat Bey yolu da tarif edebilirsiniz iyi olur 🙂 Mağara konusundaki görüşlerinizi de yazarsanız memnun oluruz.
mrb arkadaslar ben 2 gün önce bu magaraya gıtım toplam 3 arkadaş ve rehbersiz mağaraya 2 gidiş yolu var toplam 3.5 sate gidip dönmeyi başardık tırmanması bıraz zor bir parkur sayılır bence bu kadar insan ziyaret ediyor beli bir noktaya kadar ışıklandırılma yapılabilinir köyden rehber tutmaya kalkarsanız 100tl biz tutmadık sadece sorduk kaybolursunuz dedıler ama kaybolmadan gitik ve döndük işaretleri dıkatlıce takıp edersenız emın olun kaybolma gibi bir şansınız yok yukarıya tırmandıkça manzaraya mutlaka bakın ne kadar yusekte oldunuzu gormek ıstıyorsanız vala kalyonuna bakın sol tarafınıza bu arada tırmanırken tilki yaban domuzu ve ceylanla karşılaşma ihtimaliniz çok yuksek biz üçüylede karşılaştık bence o sıklıktaki bi ormandan geçmek gerçekten de ister istemez insanı biraz ürkütüyor eğer mağaraya gitmek ısteyen varsa mağaraya gidiş yolunu ve dönüş yolunu tarif edebilirim ücretsiz 🙂
çok güzle+
😯 dünyanın 4.büyük mağarası olamaz ılgarini türkiyenin 4.mağarasıdır
B) bir kastamonulu olarak gurur duyuyorum eğer gitme imkanınız varsa mutlaka gitmelisiniz.emin olun hayran kalacaksınız
İNANILMAZ BİR YOLCULUK, HARİKA BİR SERÜVEN. ÖZELİKLE TREKİNG MERAKLILARININ MUTLAKA YAPMASI GEREKEN BİR PARKUR. BİR DE HAVA YAĞMURLUYSA UNUTULMAZLARINIZIN ARASINDA YER ALACAĞINI GARANTİ EDERİM. NOT:EKİPMAN ÇOK ÖNEMLİ.
İNANILMAZ BİR YOLCULUK, MUAZAM BİR SERÜVEN. TREKİNG MERAKLILARI MUTLAKA GİTMELİ. ÖZELİKLE YAĞMURLU HAVADA UNUTAMAYACAĞINIZ BİR GEZİ OLACAKTIR. ŞİDETLE TAVSİYE EDİYORUM.
DÜN ORADAYDIM VE COK BEGENDIM AMA BİRAZDA ÜRTÜM ÇÜNKÜÇOK DERİNDİ VE KARANLIKTI HERKESE GÖRMELERİ İÇİN TAVSİYE EDERİM
içinden ve gördüklerinizden bahsederseniz sevinirim. ziyaretçiler içinde aydınlatıcı bilgiler olur.
SÜPER BİYERDİ SANKİ HAYAL DÜNYASINDA GİBİYİM PERFECT
HERKESEİN GİDİP GÖRMESİ GEREKEN BİR YER BEN DÜNYANIN 1. 2. VE 3. EN BÜYÜK MAĞRALARINADA GİTİM AMA HİÇBİRİ BU KADAR GÜZEL DEĞİŞDİ MUTLAKA GİDİN…