Hem yaprakları ve hem de çiçekleri çok dekoratif olup saksı çiçekleri yetiştiriciliğinde önemli bir yer tutarlar. Önemli türleri G.lingulata, yaprakları açık yeşil, brakteleri kırmızı, çiçekleri beyazdır.Birçok kültür formu geliştirilmiştir. Amoranth, Claudine, Dissidİflora, Grand prix, Marlebeca, Minör, Mini Exodus, Musaica, Remembrance gibi. Bunların yaprak renkleri açık sarı-yeşilden koyu yeşile, brakteleri sarıdan-kırmızıya kadar değişmektedir. Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında çiçek açar.
Yetişme koşulları bakımından yarı gölge, aydınlık sıcak, nispi nemi yüksek olan yerleri tercih ederler. Yaz aylarında bol su verilir ve genellikle diğer Bromeliaceae familyasından olan bitkiler gibi gövde hunisinde su bulundurulur. Sıcak yaz aylarında yapraklarına su püskürtülür. Zira toprak neminden ziyade yüksek hava nemine ihtiyacı vardır. Kış aylarında, 13°C’de havadar ve aydınlık bir yerde muhafaza edilmelidir. Bu aylarda bitkiye verilen su da azaltılır.
Saksı değiştirmesi her yıl Mart-Nisan aylarında yapılır. Saksı harcı olarak eşit miktarda lifli peat ile içine kum karıştırılmış bahçe toprağının karıştırılmasıyla elde edilen harç kullanılır.
Üretimi tohum ve ayırma ile ancak daha çok ayırma ile olur. Ayırma yavru bitki küçükken yapılmamalıdır, aksi takdirde çürüme görülür. Ayırma yılın herhangi bir ayında yapılabilir. Önce yavru bitki, keskin bir bıçakla alttan bir parça odunlaşmış bir kısımla beraber alınır. Yara yerine çürümeleri önlemek için odun kömürü tozu serpilir ve içinde daha önce belirtilen harç bulunan 8’lik saksılara dikilir. Saksılar serada nispi nemi yüksek, havadar, yarı gölge 20-25°C muhafaza edilirler. Bu esnada bitkilere orta derecede su verilir, ancak yapraklarına sık sık su püskürtülerek, gövde hunisinde devamlı su bulundurulmaya çalışılır.
harika 🙂 🙂