Familya : Cupressaceae
Latince : Thuja plicata (T. gigantea, T. menziesii)
Türkçe : BOYLU MAZI

Sponsor Bağlantılar

Boylu Mazı Doğal Yayılış ve Rakım
Kuzey Amerika’nın batı ve kuzey bölgelerinde, Alaska’dan Kaliforniya’ya kadar olan bölgelerde yerli olarak bulunur ve 1350 m.ye kadar çıkar. Yurdumuzun sahil park ve bahçelerinde yetiştirilmektedir.
Boylu Mazı Toprak ve Besin İsteği
Derin, serin, humuslu ve rutubetli topraklarda iyi yetişir. Hafif asidik ve kumlu topraklar ile anaerobik koşullara dayanıklı olan bu tür, su basar yerlerde de yetişir.

Boylu Mazı Donlara Duyarlılık
Gençlikte donlardan zarar görür.

Boylu Mazı Sıcaklık ve Nem İsteği
Serin deniz ikliminden hoşlanır. Yüksek hava nemi olan yerlerde de iyi yetişir. Kuraklıktan hoşlanmaz.

Boylu Mazı Tohum Özellikleri
Kozalak alt pullarında 2-3 adet olarak bulunan tohumlar, küçük, kahve renkli, iki kanatlı ve reçinelidir. Bol tohum yılları 3-4 yılda bir olur. Kuraklık ve yüksek toprak ısısı tohum verimini olumsuz etkiler. Eylül-Ekim’de olgunlaşan tohumların oda şartlarında iki yıl saklanması mümkündür. 1 kg.daki tohum sayısı 450.000-1.350.000 adet ara­sında değişir.

Boylu Mazı Tepe Şekli
Piramidal bir tepe yapar. Tepe çapı 4-6 m.dir.

Boylu Mazı Makaslama ve Budama
Hafif makaslamaya dayanır.

Boylu Mazı Büyüme ve Boylanma
Hızlı büyür. Vatanında 30-60 m. boy yapar.

Boylu Mazı Kök Yapısı
Sığ ve saçak kök sistemi geliştirir.

Boylu Mazı Işık İsteği
Işık-yarıgölge ağacıdır.

Boylu Mazı

Boylu Mazı Meyve ve Çiçek
Kozalaklar 11-13 mm. uzun, önceleri dik, olgunlukta sarkık duruşlu ve açık kahve renklidir. Bir yılda olgunlaşan kozalaklar kısa dalların ucunda olup 8-12 kozalak pulundan oluşur. Mart-Nisan’da açan monoik çiçekleri, yeşilimsi sarı renkli, uzunca veya yuvarlaktır.

Boylu Mazı Yaprak ve Sürgün
Pul yaprak durumundaki yaprakların arkasında belli olmayan yağ bezelen bulunur. Yapraklar sürgün üzerine 4 sıra ve karşılıklı dizili, 1.5-3 mm. uzundur. Parlak yeşil renkli sürgünlerin alt yüzünde ancak büyüteçle görülebilen mavimsi-beyaz stoma çizgileri bulunur.

Boylu Mazı Üretim Şekli
Tohum, çelik ve aşı ile üretilir. Tohumun çimlenme engeli yoktur. Tohumlar doğrudan sonbaharda veya kısa bir soğuk katlamanın ardından ilkbaharda ekilir. 5-8 cm. uzunluğundaki yarı olgun odun çelikleri ile yaz sonu gölgeli bir yerde, olgun odun çelikleri ile de Eylül’de soğuk camekanlarda üretimi yapılır.

Boylu Mazı Diğer Özellikler
Dekoratif bir tür olup park ve bahçelerde soliter olarak kullanılır. Türün birçok varyete ve formları bulunur. Tuzlu rüzgarlara dirençlidir. Uzun ömürlüdür. 1000 yıl kadar yaşar. Odunu hafif, soluk renkli ve hoş kokuludur.