Latince : Arceuthos drupacea (Juniperus drupacea)
Türkçe : ANDIZ
Andız Doğal Yayılış ve Rakım
Güney Anadolu’da, Suriye ve Lübnan’da doğal olarak bulunur. Ülkemizin güney bölgelerinde 600-1500 m. rakıma kadar çıkar.
Andız Toprak ve Besin İsteği
Kanaatkar bir türdür. Fakir, kurak ve kireçli topraklarda yetişebilir. İyi drenajlı olmak şartıyla her türlü topraklarda yetişebilir.
Andız Donlara Duyarlılık
Donlara duyarlıdır.
Andız Sıcaklık ve Nem İsteği
Genellikle ılıman ve nispeten kurak iklimlerde yetişir.
Andız Tohum Özellikleri
Tohumlar 10-12 mm. uzun, sert kabuklu ve yassı görünüştedir. Ekim ayında olgunlaşır. Tohum olgunlaşma süresi 2 yıldır. Tohumların çimlenmesi yavaştır.
Andız Tepe Şekli
Geniş piramidal bir tepe yapar.
Andız Makaslama ve Budama
Budamaya yatkındır.
Andız Büyüme ve Boylanma
Hızlı büyür. Maksimum 10-12 m. boy yapar.
Andız Kök Yapısı
–
Andız Işık İsteği
Işık-yarıgölge ağacıdır.
Andız Meyve ve Çiçek
Meyve 1.5-2 cm. çapında, küremsi, 6-9 adet etli pulludur. Başlangıçta yeşilimsi, olgunlukta mavi-menekşe rengindedir. Meyve iki yılda olgunlaşır ve içinde birbirine yapışık üç adet tohum bulunur. Kozalak meyvenin etli kısımları tatlı ve reçine kokuludur. Çiçekleri dioiktir.
Andız Yaprak ve Sürgün
Yaprakları sert, uzun ve mızrak görünüşünde, sivri uçlu, üst yüzünün ortasında yeşil renkte bir çizgi ve çizginin her iki tarafında beyaz stoma çizgileri bulunur.
Andız Üretim Şekli
Tohum ile üretim esastır. Tohumlar ekim öncesi 2-3 aylık katlamaya tabi tutularak, akabinde 5-6 saniye kaynar suya batırılarak ilkbaharda veya yeşilken toplanıp sonbaharda ekilmelidir. Eylül-Ekim’de odun çelikleri ve daldırma ile camekanda üretilebilir.
Andız Diğer Özellikler
Park ve bahçelerde soliter olarak kullanılan dekoratif görünüşlü bir süs bitkisidir. Sık, düzgün yapılı ve güzel kukulu odunu dayanıklı olup kolay işlenir. Yerli halk tarafından kozalaklarından “Andız Pekmezi” yapılır.