AKP KAPATMA DAVASINA TEPKİLER

Anket: AKP Kapatma Davasında Sizce Karar Doğru mu?

Sponsor Bağlantılar

İlgili Haber: Dünya’da AKP Kapatma Davası

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kapatılmasın kararına akademi, siyaset ve işdünyasından gelen ilk tepkiler:
Köksal Toptan (TBMM Başkanı)

Karar AKP grubunda alkışlarla karşılandı.  Bu karar oh dedirten bir karar.

Yüksek mahkemenin bu kararı demokrasi çitasını bir üst düzeye çıkarmıştır. Heyecanla düşünmeyi çok seven bir milletiz. Ama çok şükür ki duygularımızın heyecanlarımızın yerine akılla düşünmeyi bilebilen bir milletiz. Bugün bunun sonucunu gördüm. Türkiye’nin bundan sonraki süreci daha olumlu geçecektir. Türkiye’de ciddi bir rahatlama meydana gelecektir. Türkiye’nin bundan sonrası bence daha güzel olacaktır.

Parti kapatmayı Venedik kriterlerine AİHM kararlarına benzeyen bir biçime getirmek heralde bütün siyasi partilerimizin dikkate alması gereken bir husustur. Demokrasi çıtası bir yukarı düzeye çıkmıştır. Önemli, olumlu bir karardır. Birlik bütünlük içinde olmalıyız. Toplumsal olarak bir nefes almayı sağlar. Demokrasi için olumlu bir karar. Milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum.

Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu

Hayırlı olsun. Sağduyulu bir karar çıktı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ

Türk demokrasisine hayırlı olsun

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Parti

Kararın Türk demokrasisi açısından hayırlı olmasını temenni ediyorum. Komisyonda önemli bir yasayı görüşmek için yola devam  ediyoruz. Durmak yok, yola devam. Hayırlı olsun.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen

Türk demokrasisi  açısından çok iyi.

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu

Hayırlı olsun.

Deniz Baykal:

10 üye AKP’nin laikliğe karşı odak olduğunu tespit etti.

Devlet Bahçeli (MHP Başkanı)

Karardan memnuniyet duyduk. AKP bu süreçten ders çıkarmalı

CHP’Lİ Mustafa Özyürek

Türkiye’de laikliği savunan milyonlar var. Sayın Başbakan 16 milyon oy aldık istediğimizi yaparız anlayışıyla geldi. Bu sonucu iyi değerlendirmesi lazım. Laikliği ve laik demokratik cumhuriyetin sahibinin millet olduğunun Başbakanın artık görmesi lazım.

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer

Anayasa Mahkemesinin AK Parti hakkındaki kararına ilişkin olarak, herkesin karara saygı göstermesi gerektiğini belirterek, “Şimdi bize siyaseten AK Parti’yi yenme fırsatı yaratıldı” dedi.

Sezer, Anayasa Mahkemesinin AK Parti’nin kapatılmamasına karar verdiğini, ancak “laikliğe karşı fiillerin odağı haline geldiği tespitini de yaptığını” savundu.

AK Parti hükümetinin, Türkiye’yi iyi yönetemediğini ileri süren Sezer, “Şimdi bize siyaseten AK Parti’yi yenme fırsatı yaratıldı. Bu imkan önümüzde duruyor” dedi. Sezer, şöyle devam etti:

“Anayasa Mahkemesinin kararına saygılı olmak durumundayız. Biz DSP olarak saygılıyız da. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacağına göre DSP, AK Parti’yi siyaseten yenmek için çalışmalarını sürdürecektir. Türkiye’nin ekonomik ve sosyal açıdan, yurt içinde ve yurt dışında hak ettiği yere gelmesi için elinden geleni yapacaktır.”

Anayasa Mahkemesinin kararını tartışmayı doğru bulmadığını ifade eden Sezer, ancak AK Parti’nin Türkiye’yi iki kutuplu bir hale getirdiğini, bu durumdan hiç kimsenin medet ummaması gerektiğini vurguladı. Sezer, “AK Parti’ye oy veren vatandaşlarımız, ülkeyi geliştirmek yerine başka işlerle uğraşsın diye oy vermemişti. Ancak onların da bundan sonra gönül rahatlığıyla oy verebilecekleri, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişimini düşünen, laik, demokratik cumhuriyete sahip çıkan bir parti var, DSP var” diye konuştu.

DP Lideri Süleyman Soylu

Şimdi demokrasi kazanmıştır, vira siyaset. Bu davanın, AK Parti’nin kapatılmasından ziyade, siyaset alanının daraltılması ve siyasetin önünün kesilmesi olacağını söylemiştik. Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın da açıkladığı gibi, sistemin tıkandığı ve bu Anayasanın Türkiye’nin hem kurumlarını hem de büyüklüğünü taşıyamadığı apaçık ortadadır. Hemen Türkiye erken bir seçime gitmeli, bu cepheleşme sona ermelidir. İktidar partisi de bu konudaki tavrını samimi bir demokrasi anlayışı içinde ortaya koymalıdır. Seçimin hemen akabinde Türkiye’nin önü yeni bir Anayasa anlayışıyla açılmalıdır ve bu konuda herkes katkısını ortaya koymalıdır. AK Parti’nin kapatılmadığına çok memnun olduk.

Mesut Yılmaz

Bugün AKP için kurtuluş nedeni. Başkanın yaptığı açıklamaya göre ara çözüm aramışlar. Bir

demokraside siyasi partilerin kapatılması o demokrasi için bir zaaftır. AKP’nin bu durumdan bir sonuç çıkaracağını ve ileriki dönemde ona göre hareket edeceğini düşünüyoruz.

Vahit Erdem / AKP Milletvekili

Anayasa Mahkemesi enine boyuna düşünerek çeşitli faktörleri göz önünde tutarak bir karar vermiştir. Biz de bu kararı çok iyi değerlendirmemiz lazım. Partimizin oturup bir durum değerlendirmesi yapıp aynen seçimlerden sonra olduğu gibi bir konuşma yapmasını bekliyoruz. Endişe duyan kişilere bir açıklama yapıp bunu uygulamalarımızda da göstermemiz gerekiyor.

Fevzi İşbaşaran / AKP Elazığ Milletvekili

Anayasa Mahkemesi üyeleri de bu ülkede yaşıyorlar. Karşı görüşte olan kişilerin görüşlerini de göz ardı edemeyiz.

DTP Ahmet Türk

Burada bir genel değerlendirme yapmak lazım. Önemli bir karar olarak değerlendiriyoruz. Türkiye ve demokrasi için çok önemli. Karar ötesinde Sayın Başkan’ın yaptığı açıklamalar çok önemli. Anayasa Mahkemesi’nin hiç bir üyesi kapatılmasını istemez. Ortak bir diyalog ve ortak aklı ortaya koyarak bu yönde adımlar atılmalıdır. Parti kapatılmasına karşıyız.

Yekta Güngör ÖZDEN (Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı)

6 oy kapatılsın diyor, 5 oy kapatılmasın diyor. Burada davanın reddi yok. Kapatılmaya yeterli oy sağlanamadığından kapatma kararının verilmemesi

Kapatma kararının verilememesi çözümsüzlüğü var. Bu 550 milletvekilinin hazırladığı yasaları siz iptal ediyorsunuz 6 oyla, ama partilerin çabası sonucu değiştirilen anayasa nedeniyle 30 kişinin kurduğu bir partiyi kapatmaktan uzak kalıyorsunuz.

Ülke çözümsüzlüğe gidiyor. Ancak red oyu kullanan başta başkan olmak üzere diğer 4 üyenin kendi içlerinde eziklik duydukları belli ki sonuçta siyasi partinin hazine yardımından yoksun kılınması kararına yanaşıyorlar.

Aslında Anayasa’nın 69. maddesinde yapılan son değişiklikle bu kapatma yerine getirilen bir yaptırımdır. Bunu da kapatma anlamında değerlendirmek gerekir.

Başkanın ihtar demesi de buradan kaynaklanıyor. Partilere ihtar farklı bir konudur. Başkan ordan yararlanarak kendi içindekileri yavaşlıklarını burada bu ihtar sözüyle gidermeye çalışıyor.

Kaldı ki Hazine yardımından yoksun kılınca oda kapatma yerine olduğundan buna neden olan eylemler söylemler içinde siyasetten yasaklanma kararını verilmesi gerekirdi. Bundan da kaçındıkları ortaya çıkıyor.

Artık karar yayımlandığında gerekçeleri daha iyi yapacağız.

Anayasa Mahkemesi kararına
uymak zorundayız. Daha iyi günlere çıkmak için elimden gelen çabayı göstereceğiz.

Turhan: “Kararın üzerinde düşünülmesi lazım”

Anayasa Mahkemesi’nin AKP hakkında açılan kapatma davasına ilişkin verdiği karar kafa karıştırdı. Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç, 4 üyenin Hazine yardımının yarısının kesilmesi yönünde verdiği oyun kabul edildiğini açıkladı. Kılıç’ın bu açıklaması, Anayasa hukukçularının kafasını karıştırdı.

Eski Anayasa Mahkemesi raportörü Prof. Dr. Mehmet Turhan, “Kapatma kararı için nitelikli çoğunluk gerekiyor. Diğer kararlar için de salt çoğunluk gerekiyor. Salt çoğunluk olmadan nasıl böyle bir karar alındığını anlamış değilim” dedi.

Kararın hukukiliğini düşünmek gerektiğine dikkat çeken Turhan şunları söyledi:

“Temelli kapatma yerine ilgili siyasi partinin Hazine yardımının tamamından veya bir bölümünden mahrum bırakılmasına ilişkin bir karar almak için de salt çoğunluk gerekir. Salt çoğunluk kapatma kararında var. Ancak, Hazine yardımının yarısının kesilmesinde yok. Muhtemelen, kapatma yönünde görüş bildiren üyeler, hazine yardımından kesilmesi yönündeki görüşe ilişkin oylamaya katılmadılar. Nitelikli çoğunluk bulunmadığı için kapatma kararı vermediler. Bu doğru. Sorun, 4 kişinin oylarının karara etkili olması. Bu konunun üzerinde durulması lazım.”

Muhsin Yazıcıoğlu (BBP Genel Başkanı)

Anayasa Mahkemesinin AKP’nin kapatılmaması yönünde verdiği kararı,  ülkenin istikrarı açısından olumlu buluyorum. Karar, demokrasimiz için  hayırlı olsun. Ülkeye zaman kaybettiren bu tür olaylara karşı yapılması  gereken, acilen Anayasa, Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu’nun  değiştirilmesidir.

Güler Sabancı (Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı)

Toplumsal uzlaşma adına umutlu olmamızı gerektiren bir  döneme giriyoruz. Anayasa Mahkemesinin bu konuya ilişkin olarak 4,5 ay gibi kısa bir  zamanda karara varması, belirsizlikleri uzatmaması memleketimiz için her  bakımdan hayırlı olmuştur. Anayasa Mahkemesinin Venedik Komisyonunun yol  gösterici kriterleri doğrultusunda karar vermiş olması hukuk sistemimiz,  demokrasimiz, ve AB sürecimiz açısından fevkalade olumlu bir gelişmedir. Önümüzde, çözülmesi gereken sorunlar olmakla birlikte toplumsal uzlaşma  adına umutlu olmamızı gerektiren bir döneme giriyoruz. Bu dönemde  Hükümeti, muhalefeti, iş dünyası kısaca ülkenin tüm kurumları ile bütün  enerjimizi ülkemizin kalkınması, daha müreffeh bir düzeye gelebilmesi  için harcamalıyız.

Murat Yalçıntaş / İTO Yönetim  Kurulu Başkanı

Bu kararla birlikte Türkiye’de siyasi istikrarsızlık sona ermiştir.  Ekonomi dünyası olarak artık işlerimize dönmek ve daha çok çalışmak günü  gelmiştir. Yüksek Mahkememiz Türkiye’nin geleceğini derinden etkileyen,  çok önemli bir süreci başarıyla sonlandırmıştır. Bundan sonra siyasi  istikrarsızlık sona erdiğinden dolayı hem siyasi çevreler, hem  bürokratlar hem de iş alemi olarak bizler, artık kendi asli işimize,  ekonomiye döneceğiz. İnanıyoruz ki, bu kararın olumlu sonuçları kısa  sürede Türk ekonomisinde kendini gösterecektir. Beklenen reformlar,  beklenen yatırımlar, beklenen kanun değişiklikleri vardı. Dolayısıyla  artık bunların hepsine yol verme zamanı gelmiştir.

Sabih Kanadoğlu: “Bu karar bir ihtardır”

Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, AKP’nin kapatılmaması yönünde alınan kararı değerlendirdi. Kanadoğlu, kararın her şeyden önce laik cumhuriyet aleyhine eylemlerde bulunan bir siyasi partinin hukuk tarafından mahkum edileceğinin bir işareti, kabulü olarak görülebileceğini söyledi. Kanadoğlu, AKP’nin kapatılmaması yönünde alınan kararın ABD, AB’nin çeşitli sözcüleri ve belirli gaye gözeten çevreler tarafından sevinçle karşılanabileceğini belirterek, “AKP’li sade vatandaş da bu karara sevinebilir. Ancak unutulmamalıdır ki, bu karar iktidar partisine verilmiş en canlı, kesin ihtar kararıdır. Bu yolda devam ettiği sürece ‘Benim kapatılmam kaçınılmaz olur’ kararıdır. Siyasi iktidarın bundan bir ders çıkaracağını ve laik cumhuriyet aleyhine eylemlerin odağı olmaktan hızla uzaklaşacak önlemleri kesesine alacağını umuyorum. Karar saygı ile karşılanmalıdır. Bu karar Türk siyasi hayatına hayırlı olacağı düşüncesi ile milletimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Miliband: ‘Karar, Türkiye’nin dostları için kutlanacak bir sonuçtur’

İNGİLTERE Dışişleri Bakanı David Miliband, AKP’nin kapatılmama kararına ilişkin yaptığı açıklamada, “Bundan böyle Türkiye demokratik çizgisine devam edebilir” dedi.

İngiliz Dışişleri Bakanı Miliband, yaptığı açıklamada, AKP’nin kapatılmayacağı yünündeki haberin Türkiye’yi rahatlatacağını ifade ederek, “Bugün Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karar, Türkiye’nin dostları için kutlanacak bir sonuçtur. AKP’nin kapatılmaması demek Türkiye’nin daha modern, Avrupa standartlarında izlediği yola devam etmesi demektir” şeklinde konuştu.

Olli Rehn: “Reformlar kaldığı yerden devam etmeli”

Rehn, Anayasa Mahkemesi kararıyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

“Bu kapsamda ilgili partileri, Türk toplumunun tüm kesimleriyle geniş tabanlı diyalog yoluyla uzlaşma ve fikir birliği sağlanmasına dayanan sürdürülebilir reformlar için çalışmaya teşvik ediyorum. Türkiye’de siyasi partileri ilgilendiren yasal düzenlemelerin Avrupa standartlarıyla uyumlu hale getirilmesi hayati önemdedir.”

Kaynak: hurriyet.com.tr